Mleko - czy to dobre źródło wapnia?

Wielu ludzi zauważa znaczny wzrost energii po wykluczeniu produktów mlecznych z diety

Fakty

Kazeina. Mleko krowie ma dużo więcej kazeiny, dzięki której cielakowi rosną kopyta i rogi. Przemysł wykorzystuje kazeinę do wyrobu kleju. Po wypiciu mleka krowiego, kazeina skleja się w kamienie w nerkach, zalepia naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzków w nogach, deformację palców rąk.

Białko. Mleko krowie ma 3x więcej białka niż mleko ludzkie (białko to elemet budulcowy) - dlatego jest to doskonałe pożywienie dla cielaka, który po osiągnięciu dojrzałości będzie kilkukrotnie cięższy niż dorosły człowiek.

Węglowodany. Mleko ludzkie zawiera prawie 2x więcej węglowodanów niż krowie (odpowiednio 9 i 4,9), co wyjaśnia dlaczego tak chętnie słodzimy mleko krowie. Innymi słowy: spożywanie mleka i jego przetworów powoduje apetyt na słodycze!

Sód. Mleko ludzkie zawiera tylko 16mg sodu, krowie aż 50mg!

Nieprzyswajalny wapń

 wapńfosfor
mleko krowie1,271
mleko ludzkie2,351
szpinak (gotowany)6,451
rzeżucha 3,85 1
marchew 2,29 1

Stosunek wapń : fosfor. Badania wykazują, że naszym podstawowym źródłem wapnia powinien być pokarm, w którym stosunek wapnia do fosforu wynosi przynajmniej 2:1, a to z tego względu, że fosfor blokuje wchłanianie wapnia. Tabelka po prawej wyraźnie pokazuje, że mleko krowie jako źródło wapnia jest bezużyteczne. Za to doskonałym źródłem białka są zielone warzywa.

Rola tłuszczu w mleku. Mleko ludzkie zawiera nieco więcej tłuszczu niż mleko krowie (odpowiednio 4,0 i 3.5), dlatego powszechne przekonanie o szkodliwości tłuszczu w mleku krowim, to znaczy tłuszczu jako takiego, jest nieporozumieniem. Za to warto pamiętać, że tłuszcze zwierzęce powodują zwiększenie cholesterolu i wypłukują z organizmu wapń, z tego też powodu mleko się odtłuszcza.

UWAGA: Tłuszcze znajdujace się w orzechach i ziarnach (np. słonecznika, te najbardziej wartościowe) są przyswajane przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka tylko w 20%.

Konsekwencje

  1. Niewłaściwe proporcje składników sprawiają, że produkt nie jest w całości przyswajany. W przypadku 100g mleka krowiego wprowadzamy do organizmu nadmiarowe 2,4g białka i 85mg sodu - każdy nadmiar jest wydalany, jednak niepotrzebnie to obciąża i stopniowo upośledza wątrobę, jelita, płuca, a zwłaszcza nerki. Stopniowo organizm coraz bardziej nie nadąża, co prowadzi do coraz większego zanieczyszczenia.
  2. Mleko i jego przetwory to źródło śluzu i ropy, które są dostkonałą pożywką dla bakterii. Wiele dolegliwości związanych z nadmiarem materiału budulcowego takich jak astma, alergie, paciorkowiec, zapalenie migdałków, infekcje ucha, wypryski skórne, nadwaga - są wynikiem nadmiernie obciążonego układu wydalniczego.
  3. Przyczyną poważnych kłopotów może się też stać witamina D dodawana do mleka (ma zapobiegać krzywicy)... uważa się, że jest to składnik sprzyjający poważnym uszkodzeniom układu sercowo-naczyniowego, zwapnieniu nerek i opóźnieniu rozwoju umysłowego.
  4. W wielu przypadkach nadmiar wapnia wydalany jest przez nerki, a jeśli organizm nie nadąża, wapń pozostaje w nerkach stając się przyczyną kamicy. Wapń może się również odkładać w różnych częściach układu rozrodczego kobiet tworząc na przykład torbiele.
  5. Kobiety znacznie częściej cierpią z powodu mleka. Istnieje silny związek między spożywaniem produktów mlecznych a rozmaitymi zaburzeniami układu rozrodczego kobiet (guzy i torbiele jajników, upławy i infekcje). Dolegliwości te zmniejszają się lub ustępują po odstawieniu produktów mlecznych. Znane są przypadki cofnięcia się włókniako-mięśniaków, remisji raka szyjki, wyregulowania cyklu menstruacyjnego.
  6. Spożywanie mleka i jego przetworów ma duży związek z bolami menstruacyjnymi i obfitym krwawieniem; może też być przyczyną niepłodności (śluz zatyka jajowody).
©2005 Zdrowie - pierwszy krok